Sestavine za 2 osebi:
– 400 g perutničk
– 3 žlice olivnega olja
– 5 kosov paradižnika češnjevca
– 3 stroki česna
– 2 kosa sušenega paradižnika v olivnem olju
– malo kurkume
– malo sladke paprike
– sol, poper
Priprava:
Perutničke stresemo v posodo. Če imamo zgornji in spodnji del, jih prej razrežemo,
tako jih lažje pečemo na žaru. Perutničkam dodamo olivno olje, papriko, cel česen,
kurkumo, sušen paradižnik ter sol in poper. Dobro premešamo, po želji lahko dodamo
tudi kanček čilija.
Marinirane perutničke stresemo na vroč žar ali v ponev. Na hitro jih popečemo in
malo zmanjšamo temperaturo. Perutničke pečemo približno 20 minut. Češnjevce skupaj
s sušenim paradižnikom in česnom odstranimo na polovici peke, da se nam ne zažgejo.
Če imamo večje perutničke, jih na polovici peke malo zarežemo pri kosti, tako da se
tudi znotraj lepo zapečejo.
Če želimo bolj hrustljave perutničke, uporabimo grobo morsko sol, saj ta hitreje osuši
kožo. Zraven pripravimo zelenjavo na žaru, ki jo pripravimo kot zelenjavna nabodala
(glej Zelenjavna nabodala s sezonsko zelenjavo), le da je ne damo na nabodalca.
Nasvet:
Perutničke so veliko boljše, če jih pustite kak dan v marinadi. Pri peki je zelo
pomembno, da ne dodajate olja. Med peko lahko perutničke, ki jih pripravljate
v ponvi, tudi pokrijete. Ob koncu povečajte temperaturo, da so lepo zapečene
in hrustljave.