Sestavine za 2 osebi:
– 500 g zrelih paradižnikov
– 1 čebula
– 2 stroka česna
– 3 žlice olivnega olja
– voda ali jušna osnova
– 100 ml belega vina
– 50 g parmezana
– 50 g gavda sira
– 50 g sira čedar
– 200 ml smetane za kuhanje
– sol, beli poper, muškatni orešček, origano
– sveža bazilika
Priprava:
Paradižnik hkrati s čebulo, enim strokom česna in oljem damo v pekač in pečemo
v pečici na 200 °C vsaj 40 minut. Nato vse pretlačimo in dodamo toliko vode ali jušne
osnove, da dobimo želeno gostoto juhe.
Pripravimo sirovo osnovo. Posebej v vroči ponvi prepražimo strok česna, zalijemo
z vinom, potresemo z naribanimi siri in kuhamo 5 minut. Ob koncu dodamo smetano
za kuhanje in dobro prevremo. Začinimo po okusu in odstavimo. Na krožnik vlijemo
paradižnikovo juho in na sredino krožnika dodamo še žlico sirove osnove. Potresemo
z grobo sesekljanimi listi sveže bazilike.
Nasvet:
Če juhi dodate košček masla, je lahko odlična omaka za polnjeno papriko ali
mesne kroglice